سه شنبه , ۴ مهر ۱۳۹۶
خانه / معرفی / معرفی دبیرخانه طرح تحول و نوآوری در آموزش

معرفی دبیرخانه طرح تحول و نوآوری در آموزش

آموزش پزشکی در کشور در طی دهه های پس از پیروزی شکوهمند انقلاب اسلامی، دستاوردهای شگرفی را برای نظام سلامت کشور به ارمغان آورده است. خصوصاً پس از ادغام آموزش و پژوهش علوم پزشکی در نظام ارائه خدمات، تربیت نیروی انسانی بخش سلامت با سرعت قابل توجهی انجام گردید. تا آنجا که امروزه شاهدیم که کلیه خدمات سلامت اعم از پیچیده ترین اقدامات تشخیصی و درمانی به دست متخصصان ایرانی ارائه شده و بیماران با اطمینان خاطر در مراکز درمانی داخل کشور مراحل درمان خویش را سپری می کنند. اما تغییرات اساسی در چهره بیماریهای کشور خصوصاً افزایش میزان بار بیماریهای غیرواگیر، ظهور فناوریهای نوین و پیشرفته تشخیصی و درمانی، تغییرات در هرم جعمیتی کشور و … بازنگری در روند تربیت نیروی انسانی بخش سلامت را در راستای تحقق آموزش پاسخگو بیش از پیش ضروری می سازد .تحول در نظام آموزش علوم پزشکی با تأکید بر اولویت های کشور به عنوان گام چهارم طرح تحول نظام سلامت مطرح و وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی خود را به تحقق اثربخش آن متعهد می داند. خوشبختانه حوزه معاونت آموزشی وزارت با هدایت جناب آقای دکتر لاریجانی که تجارب قابل تقدیری در این حیطه دارند، نقشه راه روشنی را برای تحول در آموزش علوم پزشکی ترسیم و بر مبنای آن، بسته های تحول و نوآوری در آموزش علوم پزشکی را تدوین و انشاءالله به اجرا خواهند رساند. توجه به نیازهای مهم کشور در عرصه سلامت، تأکید بر اعتلای جایگاه دانشگاه ها و ورود به عرصه دانشگاه های هزاره سوم، تحقق آموزش پاسخگو و عدالت محور، بهره مندی از فناوریهای نوین و توجه به نهادینه سازی اخلاق حرفه ای از ویژگی های برجسته ای است که این سند را بسیار کاربردی، اثرگذار و ارزشمند می گرداند. ضمن تشکر از کلیه همکاران و دست اندرکاران تدوین بسته های تحول و نوآوری در آموزش علوم پزشکی، امیدوارم کلیه مدیران، اعضای هیأت علمی و کارکنان محترم ستاد و دانشگاه های علوم پزشکی نسبت به تحقق کامل این بسته ها متعهد بوده و در مسیر نیل به اهداف آن از هیچ تلاشی فروگذار نکنند. توفیق همگان را در راه اعتلای نظام سلامت جمهوری اسلامی ایران از خداوند متعال خواستارم.

دکتر سیدحسن هاشمی
وزیربهداشت، درمان و آموزش پزشکی

به نام خدا

تحول در نظام سلامت بدون شک یکی از بزرگ ترین و اثرگذارترین اقداماتی است که در هر کشوری می تواند ضامن رشد و توسعه پایدار در آن جامعه گردد، تا آنجا که آثار این تحول در شئونات زندگی مردم نمایان شده و موجبات رضایتمندی جامعه را فراهم خواهد نمود. اما تحقق اهداف این تحول در گرو اعتلای نظام آموزش عالی سلامت است که وظیفه تربیت و تأمین منابع انسانی کارآمد را برای اجرای این برنامه بر عهده دارد. لذا نقش حوزه آموزش وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی در کنار حوزه های بهداشت و درمان، نقشی پررنگ و اثرگذار خواهد بود. هر چند که تا به امروز نیز نظام آموزش عالی سلامت در کشور ما، با بهره مندی از وجود حدود ۱۸ هزار عضو هیأت علمی در بستر دانشگاه های علوم پزشکی، تربیت بیش از ۱۸۰ هزار دانشجو را در مقاطع مختلف تحصیلی بر عهده دارد که این خود، در میان کشورهای منطقه کم نظیر است. با توجه به شرایط کنونی کشور در زمینه بار بیماریها، تغییرات هرم جمعیتی، مسایل اجتماعی و فرهنگی و …، ضرورت تحول در آموزش علوم پزشکی بیش از پیش محسوس بوده و در همین راستا بسته های تحول و نوآوری آموزش علوم پزشکی تدوین و نقشه راه روشنی را پیش روی نهادهای مرتبط قرار داده است. این برنامه در قالب ۱۱ بسته تحولی و یک برنامه پایش تدوین گردیده است که در مجموع ۴۶ محور مختلف را برای طراحی، پیاده سازی و رصد برنامه تحول در آموزش علوم پزشکی در برمی گیرد. از ویژگی های عمده این بسته ها رصد نظرات بسیاری از دست اندرکاران حوزه آموزش علوم پزشکی کشور طی جلسات مختلف می باشد. از جمله مراحل طی شده در تدوین این بسته ها می توان به موارد زیر اشاره نمود:

•  تدوین نسخه اولیه توسط گروهی از صاحبنظران
  •  ارائه در شورای مدیران حوزه معاونت و بررسی بسته ها در ۴ جلسه
  •  ۳ جلسه بحث و تبادل نظر پیرامون بسته ها در شورای مشاوران حوزه
  •  ارائه بسته ها در نشست معاونان آموزشی دانشگاه های علوم پزشکی کشور و بازخوردگیری از ایشان
  •  ارائه بسته ها در اجلاس روسای دانشگاه های علوم پزشکی کشور
  •  هم اندیشی انجمن های علمی گروه پزشکی درخصوص بسته های تحول و نوآوری آموزش
  •  ارائه بسته ها در جمع اعضای هیأت های ممتحنه و ارزشیابی رشته های تخصصی و فوق تخصصی بالینی
  •  هم اندیشی اعضای فرهنگستان علوم پزشکی درخصوص بسته های تحول و نوآوری آموزش

بدیهی است تحقق اهداف بسته های تحول و نوآوری آموزش علوم پزشکی مستلزم استمرار همکاری کلیه افراد ذیربط از جمله روسا، معاونین، مدیران، اعضای هیأت علمی، کارکنان و دانشجویان محترم دانشگاه ها و دانشکده های علوم پزشکی و خدمات بهداشتی درمانی کشور می باشد. ضمن تشکر از حمایت های ارزشمند وزیر محترم بهداشت، درمان و آموزش پزشکی و تلاش های کلیه دست اندرکاران و صاحب نظرانی که معاونت آموزشی وزارت بهداشت را در تدوین و نهایی سازی این سند همراهی نموده اند، امیدوارم تحقق اهداف بسته های تحول و نوآوری در آموزش علوم پزشکی منجر به اعتلای سلامت در جامعه گردیده و به عنوان الگویی مؤثر برای سایر کشورهای منطقه و جهان نیز مورد استفاده قرار گیرد .

۲۱ مهرماه۱۳۹۴
دکتر باقر لاریجانی